Saturday, June 23, 2012

Only in Terengganu

Alhamdulillah..Tugasan School Based Experience Siri III telah menjadi batu loncatan untuk aku meninjau kehebatan ciptaan Allah di sebelah pantai timur.


Terima kasih banyak kepada sahabat aku yg disayangi Saiful Ridhuan & keluarga, Saifuddin Adnan, Izram Hakim dan rakan-rakan lain yang telah melayan kehadiran aku & Syahir Rosmi bergelandangan selama seminggu di negeri penyu menangis ini.

Lihatlah apa yang ingin aku kongsikan~ 
Gambar mungkin tak cantik tapi signifikan, 'Only in Terengganu!'

1. Pintu Gerbang Selamat Datang ke Terengganu
Gateway to Terengganu. Confirm xkn jumpa di mana2 tempat lain di seluruh dunia :)


2. Pantai yang paling cantik di Semenanjung
Aku sangat suka tengok pantai. & pantai yg paling best di Malaysia aku rasa adalah di negeri ini, sangat putih, cantik, panjang dan boleh tengok matahari terbit.

3. Tazkirah 24 jam
Boleh nampak dari jauh, di bandar K.Terengganu. Inilah usaha untuk menonjolkan syiar Islam. Nampak macam  biasa ja tapi memang gred A. Senang nak ingat kat Allah bila duk di bandar KT ni. Bila lupa ada iklan yang tolong ingatkan!!
Pemandangan malam


4. Makam Tok Ku Paloh
Kami juga menziarahi makam Tok Ku Paloh. Ulama' hebat, min waliullah. Carilah biografi psl ulama' ni untuk anda kenal dia. Menziarahi makam/kubur ni salah satu aktiviti luar yang sangat digalakkan oleh ulama' tambah2 makam orang yang dimuliakan Allah. Boleh jadikan kita orang yg paling bijak, mengingatkan kita kepada mati.


5. Binaan yang memalukan!
Stadium Gong Badak. Kenal x??
Taraaa..... Mungkin bila sebut Stadium Runtuh lagi ramai orang kenal.  Runtuh pd 2009 sampai sekarang  terbiar begitu shj. Setelah kerugian berjuta-juta ringgit akibat runtuhan tersebut, laporan terkini barang2 dalam tu pula dicuri juga dlm nilai jutaan ringgit. Tiada sebarang tindakan!! Pengurusan yg sangat TERUK. Aku sangat gembira baru2 ini anak-anak muda Terengganu berhimpun di dataran stadium runtuh tersebut bersama Sasterawan Negara A. Samad Said berpuisi menyatakan kekecewaan mereka terhadap perkara tersebut.
Nampaknya penyu menangis lagi =.=~

6. Keropok lekor
The original one can only get in here... Tiap2 hari makan. Laziz jiddan :)

7. Signboard tulisan Jawi
Ini satu lagi syiar Islam yg nampak remeh tapi sangat berkesan menyuburkan jiwa keislaman kpd masyarakat. Semua papan tanda  disertai dengan tulisan Jawi.  Negeri lain memang belum nampak kecuali Kota Darul Naim. Kedah baru nak mula sikit2...

Kedai bangsa cina tak terkecuali.


8. Makam ulama' II
Tentu sekali anda tidak akan menjumpai alamat ini di tempat lain. Apa istimewanya?
Bergambar bersama penunjuk jalan. Kanak-kanak ini mengayuh basikalnya lebih kurang 1 km semata-mata menunjukkan kami lokasi perkuburan ini setelah melihat abang-abang yang bertanya masih menggaru-garu kepala apabila dia memberitahu arah jalan. Semoga Allah memberkahi engkau dik, mengalirkan semangat ulama' yg tertanam di kampungmu ini ke dalam dirimu ameen...
Inilah makam Tok Pulau Manis/ Syeikh Abdul Malik. Juga seorang lagi ulama'  & ahli tasawwuf yang hebat. Google search dan kenalilah beliau. Tak kenal maka tak cinta. Tak kenal maka tak'aruf
Ini adalah makam isterinya, anak seorang pembesar negeri. Kalau zaman sekarang, anak piem dicarinya menantu dari Kazakhstan yg datang entah dari mana2. 

9. Hobi berbasikal/fixie
Trend berbasikal fixie sedang meningkat popular sekarang di Malaysia & banyak-banyak negeri yg mendahului adalah Terengganu aku rasa. Sangat2 banyak...
Mungkin Terengganu paling cepat naik sebab ade 'The Pocket Rocket Man' Azizulhasni Awang & Anwar Manan. Dua atlet berbasikal negara kita yg bertaraf 'dunia'.

p/s:  ini adalah kedai di persimpangan jalan, kalau kona kiri adalah Kg. Raja rumah Akh Asyraf Hasbi, tapi kami tak sempat ziarah akibat kekangan masa. In Sya Allah di lain waktu...hehe sori. 

10. Ustaz Azhar Idrus (home)
The Phenomenon!
Alhamdulillah, sempat mengikuti kuliah Ustaz Azhar Idrus yg menjadi fenomena anak muda sekarang. Pencetus cinta Ilahi. Memang ribuan yang menghadiri kuliah beliau.

**********


Ganu memang nelang
ambe ase dok padang gi sminggu
bru pusing band0 KeTi je
Mamang, dungung, rusila rumah tok guru, pulau2, k.berang blum jejok gi
in sya Allah nnti kite derak lagi
oh ya, besut 1 agi...dkt dengan sek2 demo ekpom tu yg x perasan..hehe
peteh ganu.. sep2 kiter blaker

No comments:

Post a Comment